ronjawiesner

Hong Kong

Publicerad 2016-06-10 16:06:27 i Allmänt

Hong Kong. En fantastisk stad men den perfekta balansen mellan öst och väst, ett orientaliskt kaos som får en att känna sig hemmastadd. Mellan berg och hav skjuter de enorma skyskraporna upp i himlen och här finner vi verkligen storstadspulsen. Ordspråket "A Hong Kong Second Is a New York Minute" gör verkligen skäl för sig. Allting tycks gå i dubbel hastighet här, på  restauranger förväntas man sleva i sig maten för att betala och lämna bordet fortast möjligt, grön gubbe slår om till röd i samma ögonblick som man tagit första steget ut i gatan och taxibilar, bussar, färjor och tåg surrar runt i staden likt getingar runt sin kupa. Tempot är minst sagt häftigt att överblicka och utan att ta del av stressen har vi under våra dagar här mestadels strövat runt i de olika stadsdelarna och distrikten, shoppat och ätit annorlunda men väldigt god mat. 
 
Vi anlände i Hong Kong  i söndags kväll och tog oss fortast möjligt till hotellet på HK-Island. Första intrycket var höga hus och branta gator som tycktes vara omöjliga att navigera sig igenom. Efter många om och men hittade vi dock dit vi skulle och det blev en riktig wow-effekt när vi öppnade hotellrumsdörren för att se stan genom panorama fönstret som från golv till tak prydde en hel vägg i det lilla rummet, men klockan var mycket så det blev bums i säng för att orka med morgondagen.

Första heldagen arbetade vi oss igenom en handfull av centrala kowloon (fastlandets) många shoppingcenter. Med mestadels spöregn dagen till ära så försökte vi att hålla oss under tak men mellan de kraftiga skurarna utforskade vi stadsdelens gator för att stundom söka skydd från regnet. På eftermiddagen sprack dock himlen upp och vädret blev riktigt fint, vi tog då En peak-tram (bergbana) upp till toppen av Victoria berget för att överblicka staden från ovan. Vilken utsikt! Efter en promenad ner till hotellet och en snabbdusch senare blev det middag på ett hål i väggen med en stjärna från Michelin-guiden. Yat lok hetta haket och dom serverade enbart "roasted goos & pork" med ris eller nudlar, gott var det i alla fall.

Andra dagen klev vi upp lite senare och med möra ben gjorde vi oss redo för ännu en heldag på stan. Man kan säga att vi la upp dagen efter matschema. Tanken var att vi skulle äta lunch på ett annat (väldigt populärt) Michelin-hål-i-väggen som specialiserade sig på dim sum. Så vi tog en tunnelbana en bra bit utanför stan och var på plats vid Tim Ho Wan strax efter 11, alldeles innan kön började bildas. Maten var återigen supergod och skum. Vi tog sen en tunnelbana till Mong Kok, ett lite billigare distrikt med shoppingcenter, marknader och väldigt nischade butiksgator. I en korsning räknade vi till 8 Nikebutiker vara av en med 4 våningar, helt sjukt! Efter middag på stan hittade vi första riktiga matbutiken vi någonsin har sett i Asien och inhandlade jordgubbar å fulbubbel för att sedan varva ner och njuta av vårt fina hotellrum(sfönster).

Tredje och sista heldagen började lik dom andra, nytt distrikt (Causeway Bay) med nya gator och byggnader att gå vilse bland, vi lyckades båda två att fynda lite och mot eftermiddagen beslutade vi oss för att ta oss upp till Victoria peak igen för att se stadens neonljus i skymningen. Kön till tåget upp var dock överjävligt lång så efter lite velande tog vi tjuren vid hornen, bytte om till träningskläder och traskade. Brant och svettigt var det men utsikten gjorde det helt klart värt det. Middagen "trumvirvel" blev återigen Michelin restaurang, denna gång på dumplings experterna Wang Fu. Vi beställde "pork and green bean dumpling" och "Beijing style ribs", detta var den absolut bästa måltiden i Hong kong. Ni kanske nu tror att vi lägger hela reskassan på mat men sanningen är att street food eller vad vi ska kalla det är sjukt billigt i HK, man äter på plastservis, det är väldigt genuint och notan för mat och dryck för två landar på under 200kr.

Nu i skrivandes stund har vi dock tagit oss vidare, vi befinner oss på Panglao och har överlevt två flyg med de ökända Air Asia, mellanlandning i trevliga Manila, färja, skumpig trehjuling och en taxichaufför som förklara för oss hur ofta dom blir rånade inom yrket å slänger ur sig  "sometimes they kill the driver". 
Godnatt från Filippinerna! 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela